Mogyoród Májusfája a Főtéren

A májusfa története: A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, amelyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel, vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

Ez a szokás falvakban még napjainkban is komolyan jelen van. A májusfát vagy májusi gallyat világosig őrizni kellett. A két háború között divatba jött a szerenád, az éjjelizene mMájusfa Közel a célhozájus elsején. Leggyakrabban nyárfa volt, de állítottak vadkörtét, orgonát, vadpiszkét is. A fákra színes papírszalagokat akasztottak.

Napjainkban: A májusfa állítás még mindig divatos szokás. A hajadon lányok kapuját bekötözik (ne tudjon megszökni) és a kerítés elé díszes (általában krepp) szalagokból díszített fát állítanak, amire kisebb nagyobb ajándékokat (italok, ajándékcsomagok, parfüm, virág, ékszerek stb. határ a csillagos ég) lufikat kötöznek az udvarlók. Egy kerítés előtt egy fának szokás állnia. De sok helyen versengésbe megy a dolog így nem ritkán látni, hogy több fa díszeleg a kerítés előtt. Aki nem állít fát az május kosarat szokott köttetni. Ez egy nagyobbacska kosár teli ajándékkal, színes virágokkal szalaggal átkötve.                                                (forrás: Wikipédia)

A Turisztikai és Településfejlesztő Kft az év elején céljául tűzte ki, hogy ennek a szép hagyománynak a tiszteletére májusfát fog állítani május elsejét megelőzően a Főtéren. Április 29-én délelőtt Településünk legszebb terén, a Főtéren állítottuk fel Mogyoród Májusfáját.Mogyoród Májusfája

Szeretném megköszönni a segítséget ifj. Sleisz Rudolfnak, hogy felajánlotta ezt a szép fát, a KurfisTüzépnek (Kurfis Lászlónak és Kiss Gábornak) a szállítást, Csány József Körzeti Megbízott Rendőrünknek és Kollégájának a biztosítást, valamint a Nonprofit Kft-nek a felállításban nyújtott segítséget.

                                                                                                                                                                                                       Zachár Zsolt ügyvezető
Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft.