Szúnyoginvázió Mogyoródon is

Lakossági jelzések szerint Mogyoródon is  szokásosnál nagyobb számban jelentek meg az esős időt követően a szúnyogok. Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtását szervezési és költséghatékonysági okból a katasztrófavédelem végzi, amelynek weboldalán számos kérdésre találhat választ, amelyek közül háromra hívnánk fel a figyelmet:

“2. Mit tehetek, hogy ne legyen sok a környezetemben a szúnyog?

Esős időjárást követően a kertekben minden edényben, lavórban, vödörben és kaspóban összegyűlik annyi víz, amennyiben már szaporodni tudnak a szúnyogok. Ha nincs szükségünk a vízre, öntsük ki ezeket, ha pedig szükségünk van rá, akkor fedjük le, és máris nagymértékben hozzájárulunk a szúnyoggyérítés sikeréhez.

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

“13. Milyen szempontok alapján jelölték ki a szúnyoggyérítési programban részt vevő településeket?

Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, azt a szakértői vizsgálatok határozzák meg. Ezek a szakemberek entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők. A helyismerettel rendelkező entomológus szakemberek ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit, és ezeken a pontokon mérik rendszeresen a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát. Az adatokat kiegészítik az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az állampolgárok által az önkormányzatok felé jelzett bejelentésekkel és a bejelentések alapján végzett szakértői vizsgálatokkal.

14. A településünk nem szerepel a programban, de szeretnénk bekerülni a központi szúnyoggyérítési programba. Mit tehetünk?

Amennyiben településén szúnyoginváziót tapasztal, kérjük jelezze a lakóhelye szerint illetékes fővárosi, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_teruleti) e-mail címén vagy az ugyfelszolgalat.gek@katved.gov.hu központi címen! Szakértőink megvizsgálják a bejelentés indokoltságát, és jelzésük alapján felvesszük a települést az országos szúnyoggyérítési programba. Ugyanez fordítva is igaz: amennyiben egy, a listán szereplő településen megszűnik a szúnyoginvázió, további kezeléseket nem rendelünk el.” (Forrás: www.katasztrofavedelem.hu)

Mogyoród közigazgatási területén az illetékes Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság e-mail címe:  pest.mki@katved.gov.hu

Megosztási lehetőségek
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •