Csendháborítás!? – Tájékoztatás zajkeltéssel kapcsolatosan

A ház körüli zajkeltő tevékenységekkel (a hétvégi fűnyírás, házkörüli javítgatások, házibuli stb.) kapcsolatban, az alábbiakra kell figyelemmel lenni:

A közösségi együttélés helyi szabályai szerint (a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 28/2013. (XII.19.) számú önkormányzati rendelet 10. §) az üzletekhez kapcsolható zajkeltésen kívül, hatósági eljárás alanya lehet valamilyen eszköz szükségtelen és huzamosabb ideig tartó üzemeltetője. A két-három hetenkénti, szombati a fűnyírást, bográcsozás, zajjal jár, de annak megítélése egyedi elbírálást jelent. Megjegyezni kívánom, hogy bizonyos mértékű zavarást mindenkinek el kell tűrnie a szomszédoktól.

A szabálysértési törvény határozza meg a csendháborítás szabálysértését, amely mások nyugalmának zajkeltéssel történő indokolatlan megzavarását rendeli büntetni a lakott területen, tömegközlekedési eszközön, valamint a természeti és védett természeti területen. (A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 195. §)

Mind a két esetben helyszíni bírság megállapítására is van mód, amennyiben a zajkeltéssel másokat szükségtelenül, indokolatlanul zavaró személy a jogszabálysértést elismeri.

A szabályok csak egy keretet adnak a mindennapi életnek, de természetesen minden ember más és más, így az érzékenységük is eltérő, ezért nem lehet kimondani azt sem, hogy a zavaró szomszédi tevékenység minden esetben „megbüntetendő”.

Mindenki a saját problémáját hangsúlyosabbnak érzi, mint ami mással történik ez érthető is, de a hatóságnak a döntése meghozatalakor elfogulatlanul, az objektív körülményekből kiindulva és az általában elvárható tűrési kötelezettség határait szem előtt tartva kell elbírálni a panaszt.

Felmerülhet a birtokvédelem szükségessége is adott esetben, amennyiben a zavaró cselekmény már olyan mértékű, hogy az ingatlan birtoklásában is zavarja a panaszost. Ez esetben egy gyors közigazgatási eljárás után (amely során bizonyítani a feleknek kell!), rosszabb esetben akár a polgári bíróság előtt is találhatják magukat a szomszédok.

Összességében elmondható, hogy pontos időkorlát nincs meghatározva a zajkeltés tilalmára vonatkozóan, így a körülmények döntik el, hogy egy zajkeltés szükséges, illetve indokolt-e és ezt tűrniük kell-e a szomszédoknak. A helyi szokások alapján elmondható, hogy egy kertes családi házas övezetben vagy egy volt zártkertben nem szokatlan a szombat délelőtti/délutáni, esti házkörüli munka és zaj. Ugyanakkor általában nem elfogadható az éjszakai és a hajnali fűnyírás, barkács gépek használata, stb. vagy a napi rendszerességgel végzett, hosszantartó zajkeltés.

Mogyoród, 2015. június 25.
dr. Moldván Tünde jegyző